perjantai 18. lokakuuta 2013

Pikkusilakan harrasteviikkko ja juoksongelmia


Dustylla alkoi maanantaina juoksut, siispä Iisi pääsi tuuraamaan Dustya tiistain agitreeneihin! Meitä oli tälläkertaa paikanpäällä vain 2koirakkoa joten päästiin pariin otteeseen treenailemaan. En osannut yhtään odottaa että mitä Iisi tekee, se kyllä toimii hallilla tosi kivasti kun ollaan itseksemme käyty treenailemassa - mutta ohjattujen treenien aikaan hallin kaikki 5 kenttää on varattuja ja häiriötä on paljon. Eipä kyllä tarvitse enään olla huolissaan siitä, sillä pikkusilakka vähät välitti häiriöstä ja toimi ihan superhienosti. Olen vieläkin ihan pilvilinnoissa siitä miten superhieno harrastuskaveri tuo oikeasti on! Meidän kouluttajan sanojen mukaan "oikein Diva2!" eli juuri kaikkea sitä mitä harrastuskoiralta voin toivoa ♥

Tehtiin Iisin kanssa muutamaa pientä pätkää hypyistä ja putkista koostuen. Varsinkin tuolla kakkospätkällä oikein hämmästyin siitä miten hienosti pieni haki putkeen vaikka ollaan putkea tehty lähinnä vaan suorista kulmista. Lopuksi tehtiin vielä vähän puomia muutama kerta....hirmu kivan näkösiä alkaa tuon kontaktit olemaan! Suurimmaksi ongelmaksi treeneissä osottautui se etten ole Iisin kanssa treenaillut lähdössä odottamista ollenkaan...hupsista....eli se on sitten seuraavana treenilistan kärjessä! ;)
Eilen treenattiin hakua petikossa. Paikanpäälle pääsi omasta ryhmästämme vaan 2 koirakkoa, mutta saatiin pari vierailijaa mukaan niin pystyttiin pitämään treenit. Iisi ei montaa kertaa ole näin isolla alueella tehnyt töitä mutta tosi kivasti sujui. Meillä molemmat maalimiehet olivat kallioiden päällä, ensimmäisen hajun Iisi otti jo kaukaa ja sinkosi kallion päälle....itse en kuitenkaan ehtinyt tukemaan koiraa tarpeeksi nopeasti niin Iisi ei ensimmäisellä kerralla paikantanut maalimiestä loppuun asti vaan jätti kesken. Halkaistiin sitten alueen poikki toiselle puolelle josta tultiin taas kallion yli jolloin Iisi hienosti paikansi ensimmäisen maalimiehen. Toinen maalimies löytyi toisen kallion päältä. Iisi otti taas hajun jo kaukaa ja sinkosi maalimiehen luokse - ja mun yllätyksekseni paikansikin maalimiehen loppuun asti ilman että jäi odottelemaan minulta tukea...superhieno silakka ♥ Treeneistä jäi tosi hyvä fiilis, ja vaikka alue oli aika iso niin ei meillä mennyt aikaa etsimiseen kovin pitkää. (allaolevat kuvat © Johanna Jokinen)


Iisillä on vähän ollut ongelmana se ettei sillä vielä riitä rohkeus lähteä paikantamaan maalimiehiä kauempaa yksin. Se on kyllä erittäin irtoavaa sorttia ja lähteekin todella pitkälle metsässä, mutta tarvitsee kuitenkin vielä minulta tukea että lähtee loppuun asti jos maalimies on kauempana. Tässä vaan tulee semmonen probleema vastaan että kun tuo on niin perhanan nopea ja kun se sinkoaa jonnekkin (niikun se näissä treeneissä sinkosi kallion päälle) niin siinä kun minä olen ehtinyt kiipeämään puoleenväliin kalliota niin Iisi on jo käynyt kallion toisella puolella ja tulee takasin ihmettelemään että missä minä viivyn. Ei sillä, se kyllä jatkaa hienosti etsimistä sen jälkeen kun tulen sen tueksi mutta parempihan se olisi jos se itse paikantaisi loppuun asti. Tosin uskon että tämä menee vielä sen piikkiin että ollaan vasta noin puoli vuotta treenattu ja koira on kovin nuori vielä - eiköhän se siitä kunhan vaan saa vähän lisää itsevarmuutta ajan kanssa :)

En vaan voi kylliksi kiittää Iisin kasvattajaa siitä että sain Iisin luokseni, se on vaan niin täydellinen koira minulle kun vaan olla ja voi. Kaikkea sitä mitä koiralta voi toivoa ♥

Maasulainen ♥ Kuva: Johanna Jokinen

Sitten noihin juoksuongelmiin....Dustylla siis alkoi juoksut taas. Sillä on noi juoksut aina olleet aika hankalat, välillä enemmän välillä vähemmän. Ei sillä että se luonteellisesti muuttuisi mihinkään - vaikka sillä olisi juoksut niin se on ihan yhtä ihana kun aina ennenkin eikä mistään juoksumasennuksista tai valeraskauksista ole tietoakaan, onneksi! ♥ Sensijan Dustyn ongelmana on pissaileminen - se on ihan kun siltä katoaisi pidätyskyky kokonaan juoksujen aikana, alkaa aina kun juoksut alkaa ja loppuu heti kun juoksut loppuu. Ei ole kiinni siitä etteikö se pääsisi ulos tarpeeksi usein tms, vaan saattaa olla niin että käydään ensin monen tunnin lenkillä ja sitten puolen tunnin jälkeen se liruttelee jo sisälle. Ehkä rasittavinta tässä on vielä se ettei se edes tee mitään yksittäisiä lätäköitä vaan kävelee ympäri kämppää ja lorottelee samalla ihan kunnolla niin että meillä on jokapaikka ihan pissassa. Eipä ole koirallekkaan mukavaa, raukka näyttää ihan siltä kun olisi ihan paniikissa kun vahinko tapahtuu vaikkei sitä ikinä siitä ole mitenkään rankaistu tai edes kiinnitetty huomiota siihen vaan siivottu ihan hissukseen. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, ja olen edelleenkin että jokainen narttukoira jota ei käytetään jalostukseen tulisi leikkauttaa - siispä olen Dustynkin leikkauttamista ajatellut ajatuksella että "sitten joskus". Nyt kuitenkin kun ei Dustya tulla jalostukseen käyttämään (Dustyhan ei anna astua vaikka olis mitkä päivät, hammasta tulee aina - lisäksi Dustyn emällä on epilepsia mikä omalta osaltani jo sulkee Dustyn pois jalostuksesta vaikka se muuten olisikin ihan "astutuskelpoinen"), ja varsinkin kun nämä juoksut taas ovat olleet tämmöset huonot juoksut niin olen taas entistä varmempi siitä että aion Dustyn mahdollisimman pian leikkauttaa. Tietenkin leikkaamisellakin on omat riskinsä, voi tulla komplikaatioita sun muita mutta kyllähän vesilasiinkin voi tukehtua vai miten se menikään? Uskon että meille leikkaamisesta on paljon enemmän hyötyä kun haittaa, ei tarvii omistajien eikä koiran stressata juoksuja enää, eikä Dusty niillä juoksuillaan muutenkaan tee mitään. Elikkäs jos ihmisillä on hyviä kokemuksia narttukoiran leikkauttamisesta etelä-suomessa, niin vinkkejä otetaan vastaan! :)

ps. Iisi täyttää tänään jo 11kk! Kamala että aika menee nopesti! Musta tuntuu että Dustykin tuli mulle vasta äsken mutta niin se vaan ensi keväänä täyttää jo 4v! Hurjaa ♥

3 kommenttia:

  1. Mäkin oon pohtinut Oran sterilointia ja miettinyt hyvää paikkaa. Tara leikattiin Jär-vetissä, siellä on oikein mukavaa porukkaa ja hyvää työtä. Yleensä ollut halvat hinnatkin, mutta Taran sterkkaushintaa ei mulla ole tiedossa ja kun sinne soittelin, niin sanoivat aika kovan hinnan arvioksi, jonka takia en varmaankaan viekään itse sinne. Vinkkejä siis mäkin otan vastaan... :D

    VastaaPoista
  2. Keski-Uudenmaan eläinlääkäriasemalla on mukava ja luotettava henkilökunta, kivat tilat ja hyvät hinnat. Valtsu kastroitiin siellä ja Osmolle on varattu sieltä kastrointiaika. Suosittelen :)

    VastaaPoista
  3. Me nyt ollaan täällä Pirkanmaalla ja on oma luottolekuri, joka on molemmat mein plikat sterkannut... Ei tältä osin ehkä apuja teille, mutta kirjottelen kuitenkin, sillä sitä mieltä olen miekin, että jos juoksuja "ei tarvitse" ja ne aiheuttaa jonkinmoista häikkää, niin kannatan sterkkausta ehdottomasti. Säästyypäs sitten siltäkin pelolta, että joutuu veteraaninarttunsa viemään piikille märkäkohdun takia (been there, done that :( )... Ihan kaikkia narttuja ei kannata "ihan vaan periaatteesta" leikkoa (esim. varsinkin isommissa roduissa voi vaikuttaa pidätyskykyyn sterkkauskin), mutta useimmissa tilanteissa kannatan operaatiota. Meillä on plikat oireilleet polviaan juoksujen mukaan, joten tottakai halusin mahdollisimman pian poistaa hormonaalisen tekijän polviriskeistä... Helppoo on elämä nyt :)

    VastaaPoista